Subscribe:

Pages

ႏႈတ္ခြန္းဆက္စကား

Photobucket
ကၽြန္ေတာ့ စိတ္ရဲ႕ ထြက္ေပါက္ေလး တစ္ေနရာကို အလည္ေရာက္လာေပးလို႔ ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။

Thursday, November 19, 2015

ခ်င္း ႐ိုးရာ စားစရာ ေျပာင္းဖူးစြပ္ျပဳတ္ (သို႔မဟုတ္) ဆာဗူးသီး


အဘြား အိမ္ကို လာလည္ရင္ တစ္ခါတေလ ခ်င္း႐ိုးရာ အစားအစာေလးေတြ သူက ဦးေဆာင္ၿပီး လုပ္ေကၽြးေလ႔ရိွပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ရန္ကုန္အစားအစာေတြကို အျမဲထိေတြ႔ေနရတာ ၾကာေတာ့ ခ်င္း႐ိုးရာ အစားအစာေတြက ကၽြန္ေတာ့ကို သိပ္ၿပီးေတာ့ မဆြဲေဆာင္ႏိုင္တာ မွန္ေပမယ္႔၊ က်န္းမာေရးအရေရာ၊ ႐ိုးရာထိန္းသိမ္းသင့္တဲ႔ အစဥ္အလာတစ္ခုအရေရာ စားသင့္တယ္လို႔ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ လက္ခံထားပါတယ္။

ဒီ “ဆာဗူးသီး” လို႔ေခၚၾကတဲ႔ အစားအစာကို ခ်င္းတိုင္းရင္းသားေတြရဲ႕ သေရစာ အစားအေသာက္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ စားသံုးၾကတယ္လို႔ ေျပာၾကေပမယ္႔ အိမ္မွာေတာ့ အဘြားတို႔က ထမင္းနဲ႔လည္း စားေလ႔ရိွပါတယ္။ “ဆာ” ဆိုတာ ခ်င္းစကားအရ အသား လို႔ ဆိုလိုတာပါ။ “ဗူးသီး” ကေတာ့ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ရည္ေပါ႔။ ဒီ ဆာဗူးသီး ေလးမ်ား စားၿပီးရင္ တစ္ပန္းကန္စား႐ံုနဲ႔ တစ္ေန႔လံုးအလုပ္လုပ္ႏိုင္စြမ္းအားေတြ ျပည့္သြားေလာက္ေအာင္ကို အဟာရဓာတ္ႂကြယ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေဝးလံသီေခါင္ၿပီး အပင္စိုက္ရခက္ခဲတဲ႔ ခ်င္းျပည္နယ္ဘက္ေတြမွာ အစားအေသာက္ဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဒီဘက္ေတြလို ေပါမ်ားမေနပါဘူး။ ရိွတာေလး ရတာေလးကိုပဲ အဓိကအစာ၊ သေရစာ လုပ္စားၾကရတာကေန ေပါက္ပြားလာတယ္လို႔ ဆိုရမယ္ ထင္ပါတယ္။

ဆာဗူးသီး လုပ္စားမယ္ဆိုရင္ လိုအပ္တာက ေျပာင္းဖူးေစ႔ တစ္ျပည္နဲ႔ ပဲရင္း ႏို႔ဆီဗူး ႏွစ္ဗူး လိုပါမယ္။ ဒီႏွစ္မ်ဳိးကို ေရနဲ႔ ေရာျပဳတ္ၿပီး စားခါနီးေလာက္မွာ အဲဒီ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ထဲကို ႏြားေနာက္သားျပဳတ္ရည္၊ ႏြားေနာက္သားေၾကာ္၊ ပူဒီနံ၊ ဆား၊ ဆီခ်က္ေတြ ထည့္ၿပီး ျပင္ဆင္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆီခ်က္ထည့္တယ္လို႔သာ ဆိုတာပါ။ တကယ္က ခ်င္းျပည္ဘက္မွာက ဆီ ကို အေတာ္ေလး အသံုးနည္းပါတယ္။ ရွားပါးတာလည္း ပါတာေပါ႔။ ဆီကို မႀကိဳက္ၾကတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အစပ္ႀကိဳက္တဲ႔သူေတြ (ခ်င္းလူမ်ဳိးေတြကေတာ့ အစပ္အရမ္းႀကိဳက္ၾကပါတယ္။) အတြက္ င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဆား ေထာင္းထားတာေလးကို လုိသလိုထည့္စားႏုိင္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ငါးပိ ထည့္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အရင္ကေတာ့ ငါးပိ ဆိုတာလည္း ခ်င္းေတာင္မွာ ရွားပါးတဲ႔ အရာတစ္ခုလို႔ ကၽြန္ေတာ္ သိထားပါတယ္။ အခ်ဥ္ႀကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ သံပရာသီးညႇစ္ထည့္ၿပီး စားလို႔ရတာေပါ႔။

ဘယ္လိုပဲေျပာေျပာ ဒီလို အစားအေသာက္မ်ဳိးကို ခ်င္းျပည္နယ္ဘက္ သြားရင္ လြယ္လြယ္စားရဖို႔ေတာ့ အရမ္း မေမွ်ာ္လင့္ပါနဲ႔ေတာ့။ ႐ိုးရာအစားအစာေတြကို ဆိုင္ဖြင့္ေရာင္းခ်တာ ခ်င္းျပည္နယ္ဘက္မွာ သိပ္မရိွေတာ့ဘူးလို႔ ၾကားပါတယ္။ ႐ိုးရာအစားအစာေတြကို အိမ္မွာပဲ ပြဲေတာ္ရက္မ်ဳိး၊ ဒါမွမဟုတ္ စားခ်င္စိတ္ေလးေပၚလာမွ လုပ္စားေလ႔ရိွေတာ့တာမို႔ သြားရင္းလာရင္း ၾကံဳခဲ႔ရင္ေတာ့ ကံထူးတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ေလာက္ပါတယ္။ ေရာင္းတဲ႔ ဆိုင္ေတြ ၾကံဳခဲ႔ရင္လည္း လြယ္လင့္တကူ ေငြက်ပ္ ၄၀၀ နဲ႔ ဝယ္စားႏိုင္တယ္လို႔ စာေရးဆရာ မန္းသိၾကား ေရးတဲ႔ ေဆာင္းပါးမွာ ဖတ္ဖူးပါတယ္။

ကၽြန္ေတာ္လည္း ၾကံဳရင္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ ခ်င္း႐ိုးရာ အစားအစာေလးနဲ႔ ေခါင္ရည္ေလး ဧည့္ခံခ်င္ပါေသးတယ္။ ေတာင္ဇလပ္ေတြပြင့္တဲ႔ ဖုန္ထူလမ္းေလးကို အလည္ေရာက္ခဲ႔ရင္ေပါ႔ဗ်ာ။

သီဟလုလင္
၂၁ ဧၿပီ ၂၀၁၃

0 comments: