Subscribe:

Pages

ႏႈတ္ခြန္းဆက္စကား

Photobucket
ကၽြန္ေတာ့ စိတ္ရဲ႕ ထြက္ေပါက္ေလး တစ္ေနရာကို အလည္ေရာက္လာေပးလို႔ ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။

Monday, May 16, 2016

ဗီယက္နမ္ခေမာက္ေလးေဆာင္းလို႔႔ ႏိုင္ငံအႏွံ႔ ဆိုင္ကယ္နဲ႔ပတ္မယ္ (၄) - ဟေလာင္းသို႔ ခရီးစဥ္အဆက္



ကၽြန္းက ဂူကို အလည္သြားတဲ႔အခ်ိန္ကစၿပီး သေဘၤာကို အဲဒီေနရာမွာပဲ ေက်ာက္ခ်ရပ္နားထားတာ ေနာက္တစ္ေန႔ မနက္အထိပါပဲ။ သေဘၤာေပၚက ဗီယက္နမ္ညစာက ထမင္းေလးလည္း ပါေတာ့ ပိုၿပီး စားၿမိန္သြားတယ္။ ေန႔လည္စာကို မဝတဝ စားလိုက္ရတာမို႔ ခု ညစာကို တျဖဲႏွျဖဲ စားၾကပါေလေရာ။ ညစာ စားၿပီးေတာ့ သေဘၤာေပၚမွာ ေအာင္ပြဲခံအထိမ္းအမွတ္ ဆက္ေသာက္ၾကမယ္လုပ္ၾကပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ ခ်န္ထားခဲ႔တာေလး ထည့္ေျပာရမယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ Halong Bay ကို မလာခင္ကတည္းက ဟိုတယ္က ႀကိဳသတိေပးတယ္။ ဟိုမွာ အရက္ေတြ ဘီယာေတြ ဝယ္ေသာက္ရင္ ေဈးအရမ္းႀကီးတယ္။ ေသာက္မယ္ဆိုရင္ ၿမိဳ႕ထဲကေန ႀကိဳဝယ္သြားဆိုၿပီး သတင္းေပးထားလို႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔က အရက္အျပင္းလည္း မႀကိဳက္တတ္တာေၾကာင့္ မာလီဘူး တစ္ပုလင္းပဲ ဝယ္သြားလိုက္တယ္။ သေဘၤာေပၚက်မွ အခ်ဳိရည္ဝယ္မယ္ေပါ႔။ သေဘၤာဆိပ္မေရာက္ခင္ ကားေပၚမွာကတည္းက Guide က သတိေပးတယ္။ သေဘၤာေပၚကို ဘယ္အရက္ပုလင္းမွ ယူသြားခြင့္မျပဳဘူးတဲ႔။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကလည္း ဝယ္ၿပီးသားပုလင္းကို ႏွေျမာေတာ့ ဖြက္ယူသြားတယ္။ ခု ေသာက္ဖို႔က်ေတာ့ အခန္းထဲမွာလည္း မေသာက္ခ်င္၊ အေပၚမွာပဲ ၾကယ္ေလးေတြၾကည့္ရင္း စကားေျပာေသာက္မယ္ဆိုေတာ့ ခက္ၿပီေပါ႔။ ဉာဏ္နီဉာဏ္နက္ေတြ ထုတ္လိုက္ေတာ့ ေစာေစာက ေသာက္ထားတဲ႔ ေဗာ့ကာပုလင္းကို သတိရသြားတယ္။ အဲဒီထဲကို မာလီဘူးေတြ ေျပာင္းထည့္၊ ပိုတာကို ေရသန္႔ဗူးထဲထည့္ၿပီး အေပၚကို ယူသြားရတယ္။ ေရခဲနဲ႔ အခ်ဳိရည္ကို ထပ္မွာၿပီး Cheating လုပ္ေသာက္ခဲ႔ရတာကလည္း အမွတ္တရပါပဲ။ ၿပီးေတာ့ အလြဲေလးေတြနဲ႔ Proposal အေၾကာင္း ေျပာရင္း ရီေမာၾကနဲ႔ အဲ႔ဒီညကေတာ့ ၾကယ္ေတြက ထင္တာထက္ ပိုလက္ေနသလိုပါပဲ။


ညဘက္အိပ္ရာဝင္တာ ေနာက္က်လို႔ မနက္အေစာႀကီး မထႏုိင္ေတာ့တာေၾကာင့္ မနက္ ၆ နာရီမွာလုပ္တဲ႔ ထိုက္က်ိ သင္တန္း နဲ႔ ကႏူးေလွေလွာ္တဲ႔ အစီအစဥ္ေတြမွာ မပါဝင္လိုက္ႏုိင္ဘူး။ မနက္ ၇ နာရီခြဲမွာ ေကၽြးတဲ႔ မနက္စာအခ်ိန္အမီ ျပင္ဆင္လို႔ သြားစားၾကရတယ္။ ဒီေန႔ေတာ့ ပတ္ဝန္းက်င္တစ္ခုလံုးက ျမဴေတြနဲ႔ ဖံုးလႊမ္းေနၿပီး ဘာမွကို မျမင္ရေတာ့ပါဘူး။ မေန႔ကလို ကၽြန္းေတာင္ေတြက စိမ္းလန္းမေနဘဲ ျမဴေတြေၾကာင့္ မိႈင္းမႈိင္းပ်ပ် ျဖစ္ေနၾကတယ္။ မေန႔ကေတာ့ သေဘၤာဦးပိုင္းက စားပြဲမွာထိုင္ရင္ ပူတယ္။ ဒီေန႔ေတာ့ ေအးေနျပန္ေရာ။ မနက္စာ ေကာ္ဖီပူေလးနဲ႔ ဒီရာသီဥတုနဲ႔က ကၽြန္ေတာ္တို႔အဖြဲ႔ကို ျပန္ၿပီးလန္းဆန္းသြားေစတယ္။ သေဘၤာကလည္း ျပန္လွည့္ထြက္ေနပါၿပီ။





မနက္စာ စားၿပီးခ်ိန္ေလာက္မွာ ခဏတျဖဳတ္နားခ်ိန္ေလးရၿပီး စက္ေလွႀကီးေပၚ ျပန္တက္ခိုင္းပါတယ္။ ဒီတစ္ခါကေတာ့ ေရလယ္မွာေဆာက္ထားတဲ႔ Pearl Farm ပုလဲေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းကို သြားၾကည့္ၾကရမွာပါ။ ဧည့္သည္ေတြကို အေတာ္ေလး ဆြဲေဆာင္တတ္တယ္လို႔ပဲ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေတြးမိပါတယ္။ ေရလယ္မွာ ပလတ္စတစ္ေရပံုးအႀကီးစားမ်ဳိးႀကီးေတြနဲ႔ ကၽြန္းအတုလုပ္ထားၿပီး ပုလဲထုတ္လုပ္ေရးလုပ္ငန္း၊ ပုလဲလက္ဝတ္ရတနာအေရာင္းဆိုင္၊ စားေသာက္ဆိုင္၊ အလုပ္သမားတန္းလ်ား စတာေတြကို ႀကီးႀကီးမားမားဖန္တီးေဆာက္လုပ္ထားပါတယ္။ ဒီ Pearl Farm ကို စေရာက္ၿပီဆိုတာနဲ႔ အရင္ဆံုးလိုက္ျပတာက ပုလဲျပတိုက္ပါ။ ပုလဲတစ္လံုးရဖို႔ ဘယ္လိုအဆင့္ဆင့္လုပ္ေဆာင္ရတယ္ဆိုတာေတြနဲ႔ ပုလဲေမြးျမဴဖို႔ ဘယ္လိုပစၥည္းကိရိယာေတြလိုအပ္သလိုဆိုတာေတြကို ျပတိုက္အသြင္ ဖန္တီးျပသထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။









အဲဒီျပတိုက္ငယ္ေလးမွာ Guide က ဘယ္ပစၥည္းက ဘယ္မုတ္ေကာင္အရြယ္အစားအတြက္သံုးတယ္၊ ပုလဲအေရာင္ ဘယ္ႏွမ်ဳိး ရိွသလဲ စတာေတြကို ရွင္းျပေပးပါလိမ္႔မယ္။ ၿပီးတာနဲ႔ ေနာက္ဘက္ကေန ထြက္လို႔ တကယ္႔ ပုလဲေမြးျမဴထားတဲ႔ အကြက္ေတြကို ေရာက္သြားပါမယ္။ ေမြးထားတဲ႔ မုတ္ေကာင္ေတြကို ျခင္းေတြ၊ ဇကာေတြၾကားကေန ဆြဲထုတ္ျပသေပးၿပီး ဘယ္အေကာင္ကေတာ့ ဘယ္ႏွစ္ႏွစ္ရိွေနၿပီဆိုတာကို ရွင္းျပေပးပါတယ္။ အဲဒီကေန ပုလဲထုတ္လုပ္တဲ႔ဘက္ကို ဆက္သြားၿပီး မုတ္ေကာင္ေတြကို သန္႔စင္ထုခြဲပံုေတြကို ျပပါတယ္။ အနံ႔ ညီႇစို႔စို႔ေလး ရပါလိမ္႔မယ္။ အဲဒီေနရာကို ေက်ာ္တာနဲ႔ အတြင္းထဲမွာ ဆက္တင္အက်အနျပင္ဆင္ထားၿပီး သ႐ုပ္ျပေကာင္ေလး ႏွစ္ေယာက္ သက္ဆိုင္ရာ စားပြဲေတြမွာ မုတ္ေကာင္ကို ခြဲလို႔ ပုလဲျဖစ္ေအာင္ ေကာ္ေစ႔လိုမ်ဳိး အေစ႔ေလးေတြ ထည့္သြင္းေပးတဲ႔ပံုကို လက္ေတြ႔ ျပသေပးပါတယ္။ အဲဒီလို မုတ္ေကာင္ထဲ အေစ႔ထည့္လို႔ ပုလဲျဖစ္ေအာင္ ဖန္တီးပံုကို ျပသၿပီးရင္ တစ္ဆက္တည္း အျပင္ဘက္မွာ ရိွေနတဲ႔ ပုလဲထုတ္ယူပံု သ႐ုပ္ျပမႈကို ဆက္ၿပီး ေလ႔လာၾကရပါတယ္။ Guide ေတြက သူတို႔ျပင္ဆင္ေပးထားတဲ႔ ငါးကန္လို မွန္ကန္ႀကီးထဲကေန ႀကိဳက္တဲ႔မုတ္ေကာင္တစ္ေကာင္ကို ေရြးဖို႔ ဧည့္သည့္တစ္ေယာက္ေယာက္ကို ေျပာမယ္။ ဧည့္သည္က ေရြးေပးတဲ႔ မုတ္ေကာင္ကို ဆယ္ယူၿပီး လက္ေတြ႔ ခြဲျခမ္းလို႔ အထဲက ပုလဲကို ထုတ္ယူျပတယ္။ အမ်ဳိးအစားေကာင္း၊ မေကာင္းကို ရွင္းျပေပးတယ္။ ဒီအစီအစဥ္ေလးၿပီးေတာ့မွ ထံုးစံအတိုင္း ေဈးေရာင္းပါတယ္။ ဆိုင္ႀကီးထဲမွာ ပုလဲအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ဖန္တီးထားတဲ႔ လက္ဝတ္ရတနာမ်ဳိးစံုကို စိတ္ႀကိဳက္ေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူႏုိင္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ့အထင္ကေတာ့ ျမန္မာျပည္ထက္ ေဈးႀကီးတယ္။ ပုလဲအေရာင္းဆိုင္ကေန ထြက္လို႔ အေပၚျပန္တက္ရင္ စားေသာက္ဆိုင္တစ္ခု ရွိပါတယ္။ အဲဒီကေန တစ္ဘက္ကို ေက်ာ္မွ ေစာေစာဆင္းလာတဲ႔ စက္ေလွကပ္ထားတဲ႔ေနရာကို ေရာက္တာပါ။















Pearl Farm ကေန စက္ေလွနဲ႔ သေဘၤာဆီကို ျပန္လာၿပီး ခဏ နားၾကပါတယ္။ သိပ္မၾကာပါဘူး Guide က စားေသာက္ခန္းထဲ လူျပန္စုခိုင္းၿပီး Cooking Class စ ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္သင္တန္းသာဆိုတယ္ တကယ္ေတာ့ အသင့္လုပ္ၿပီးသားနီးပါးကိုယ္မွ ကိုယ္က ႏွမ္းျဖဴးရတာမ်ဳိးပါ။ ဗီယက္နမ္အစားအစာထဲက ေကာ္ျပန္႔လိပ္လို ဟာမ်ဳိးကို ကိုယ္႔ဟာကိုယ္လိပ္ၿပီး စားၾကရတာ။ ဆန္နဲ႔လုပ္ထားတဲ႔ ေကာ္ျပန္႔အဖတ္ပါးပါးေလးေတြေပးတယ္။ အဲဒီေပၚမွာ သူတို႔ပါးပါးလွီးေပးထားတဲ႔ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္ဥေၾကာ္၊ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ (မုန္႔ဖတ္)၊ ပူစီနံ စတဲ႔ အရြက္ေတြထည့္ၿပီး ေကာ္ျပန္႔လိပ္လို လိပ္စားၾကရတာပါ။ ဒီအစီအစဥ္ေလးၿပီးတာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္း ေန႔လည္စာအတြက္ ျပင္ဆင္လို႔ ေနရာယူၾကရပါတယ္။ ေန႔လည္စာ မစားခင္ကတည္းက အခန္းေတြကေန Check out ထြက္ေပးၾကရပါၿပီ။ အထုတ္ေတြကိုေတာ့ ေအာက္ထပ္က Reception ေရွ႕မွာ ပံုထားေပးတယ္။ သူတို႔ေတြက ေနာက္ထြက္မယ္႔ ခရီးစဥ္အတြက္ အခန္းသန္႔ရွင္းေရးေတြ စလုပ္ေနၾကၿပီေပါ႔။





ေန႔လည္စာကိုလည္း ဗီယက္နမ္အစားအစာေတြပဲ ေကၽြးပါတယ္။ ခို ေခါက္ဆြဲကို ႀကိဳက္သေလာက္ စားႏိုင္ဖို႔ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ေပးပါတယ္။ ဒီတစ္မ်ဳိးကလြဲရင္ က်န္တာက ဟင္းအေနနဲ႔ မရိွေတာ့ပါဘူး။ ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ တို႔လို အလြယ္ စားလို႔ရတဲ႔ ဟာမ်ဳိးေတြနဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ လိုမ်ဳိးေတြ ျဖစ္သြားပါတယ္။ မေန႔က ေန႔လည္နဲ႔ ညပိုင္းေကၽြးတာေတြက ပိုစားေကာင္းပါတယ္။ ေန႔လည္စာၿပီးေတာ့ ကိုယ္ပိုင္နားခ်ိန္ျဖစ္သြားေပမယ္႔ အခန္းထဲေနဖို႔ မျဖစ္ႏိုင္ေတာ့လို႔ အေပၚထပ္က ေနပူစာလံႈတဲ႔ထိုင္ခံုေတြနဲ႔ စားေသာက္ခန္းက စားပြဲေတြမွာပဲ နားေနၾကရတယ္။ ျမဴေတြကေတာ့ နည္းနည္းပါးလာပါတယ္။ ပတ္ဝန္းက်င္ကို ျမင္ရစ ျပဳလာပါၿပီ။ ပံုမွန္အားျဖင့္ တစ္ညအိပ္ ႏွစ္ရက္ခရီးကိုပဲ ဧည့္သည္ေတြသြားၾကတာမ်ားေပမယ္႔ တခ်ဳိ႕က ႏွစ္ညအိပ္ သံုးရက္ခရီးကို သြားၾကပါတယ္။ အဲဒီအခါမွာေတာ့ ဒုတိယေန႔ ညေနပိုင္းနဲ႔ ေနာက္တစ္ရက္မနက္ပိုင္းအတြက္ သြားလည္မယ္႔ အစီအစဥ္သစ္ေတြ ရိွပါတယ္။ ဥပမာ ကၽြန္းတစ္ခုေပၚက ငါး ပုစြန္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းကို သြားၾကည့္တာမ်ဳိးလိုေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ သေဘၤာဝန္ထမ္းေတြကလည္း က်သင့္ေငြေတြ တြက္ခ်က္ရင္း အလုပ္႐ႈပ္ေနပါတယ္။ တစ္ခ်ိန္လံုး စားခဲ႔ေသာက္ခဲ႔တာေတြကို ဒီအတိုင္းပဲ မွတ္ထားေပးၿပီး သေဘၤာကမ္းကပ္ခါနီးမွ စာရင္းရွင္းတာဆိုေတာ့ တခ်ဳိ႕လည္း ေဝေဝဝါးဝါးနဲ႔ စကားမ်ားတဲ႔ ႏုိင္ငံျခားသားေတြလည္း ေတြ႔ရပါတယ္။ ေန႔လည္ ၁၁ နာရီ ဝန္းက်င္ေလာက္မွာ သေဘၤာဆိပ္ကို ျပန္ေရာက္လာၿပီးေတာ့ စက္ေလွတဆင့္စီးၿပီး ကမ္းေပၚတက္ရပါတယ္။ အဲဒီမွာ ဟႏြိဳင္းျပန္မယ္႔ ကားကို တစ္ခါ ေစာင့္ၾကရပါတယ္။ သိပ္အၾကာႀကီးေတာ့ ေစာင့္စရာမလိုလိုက္ပါဘူး။ ကိုယ္ေတြအဖြဲ႔ ျပန္မယ္႔ကားေရာက္လာပါတယ္။ ကားေပၚတက္ၿပီး ဟႏြိဳင္းျပန္မယ္႔ ၃ နာရီခရီးအတြက္ စိတ္ေမာၾကရျပန္ပါတယ္။

Halong ကေန ျပန္တဲ႔ခရီးစဥ္တေလွ်ာက္ လယ္ကြင္း၊ စပါးခင္းေတြ အမ်ားႀကီးေတြ႕ရပါတယ္။ သိပ္သာယာတာပဲလို႔ မွတ္ခ်က္ခ်မိတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဟႏြိဳင္းေဒသဘက္က ထံုးစံအတုိင္း အိမ္ျပားခ်ပ္ခ်ပ္ေလးေတြ ေရွ႕ဘက္မ်က္ႏွာစာက်ဥ္းၿပီး ေနာက္ကို အလ်ားရွည္တဲ႔ အိမ္ပံုစံဖြဲ႔စည္းမႈေတြ။ သူတို႔က မ်က္ႏွာစာေျမအက်ယ္က ေဈးႀကီးလို႔ ေရွ႕မ်က္ႏွာစာက်ဥ္းက်ဥ္းနဲ႔ ေနာက္ကို ရွည္ရွည္ေဆာက္ၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အထပ္အျမင့္ကလည္း အမ်ားဆံုး ၃ ထပ္ေလာက္ပါပဲ။ အဲဒီလိုနဲ႔ တစ္နာရီခြဲေလာက္ ကားေမာင္းၿပီးေတာ့ ခဏနားတဲ႔ဆီကို ေရာက္ပါတယ္။ ဒီတစ္ခါလည္း အသြားတုန္းကလိုပဲ ကားႀကီးေတြအမ်ားႀကီး လာနားၾကတဲ႔ေနရာတစ္ခုပါပဲ။ ပန္းခ်ီ၊ ပန္းပုေတြလည္း ရိွသလို၊ အဝတ္အထည္၊ ဖိနပ္၊ လက္ဝတ္ရတနာ၊ အစားအစာ အစံုအလင္ရတဲ႔ Shopping Center ႀကီးတစ္ခုပါ ပါဝင္တဲ႔ေနရာတစ္ခုကို ေခၚလာပါတယ္။ အတြင္းထဲမွာကို အစံုအလင္ရိွေနတဲ႔အျပင္ အျပင္ဘက္ျခမ္းမွာလည္း အလြယ္ဝယ္စားႏုိင္တဲ႔ ၾကက္အူေခ်ာင္၊ ဝက္အူေခ်ာင္းကင္ေတြ၊ သစ္သီးေတြ ေရာင္းတဲ႔ေနရာ ရိွပါတယ္။ အဲဒီမွာေတာ့ နာရီဝက္ေလာက္အထိ အခ်ိန္ေပးၿပီးေနခိုင္းပါတယ္။ အဲဒီကေနမွ ဟႏြိဳင္းၿမိဳ႕ထဲကို ေနာက္ထပ္ တစ္နာရီခြဲေလာက္ ကားစီးရၿပီး ေအးခ်မ္း႐ိုးရွင္းတဲ႔အသြင္အျပင္နဲ႔ ဆိုင္ကယ္ေပါတဲ႔ ဟႏိြဳင္းၿမိဳ႕ကေလးကို ညေန ၄ နာရီေလာက္မွာ ျပန္ေရာက္လာခဲ႔ပါတယ္။







ဟႏိြဳင္းကိုေရာက္တုန္းက တည္းခဲ႔တဲ႔ Symphony Hotel မွာပဲ ျပန္တည္းၾကပါတယ္။ ဒီညကိုေတာ့ ဟႏြိဳင္းၿမိဳ႕ရဲ႕ ညေဈးေလးပဲ ျပန္လမ္းေလွ်ာက္လို႔ ေပါက္စီေလးဝယ္စားရင္း အိပ္ေရးဝေအာင္ ေစာေစာအိပ္ပစ္လိုက္တယ္။ မနက္ျဖန္မနက္ဆိုရင္ ဟိုခ်ီမင္းကို ျပန္သြားရေတာ့မွာေလ။ ဟိုခ်ီမင္းမွာလည္း ဘယ္လိုလည္စရာေတြရိွမလဲဆိုတာ စိတ္လႈပ္ရွားစြာနဲ႔ပဲ အဲဒီေန႔က ေစာေစာအိပ္ေပ်ာ္သြားခဲ႔တယ္။

သီဟလုလင္
၁၃ ေမလ ၂၀၁၆

0 comments: